Pages

Wednesday, 22 April 2015

Survey oleh KWSP

 KWSP sedang jalan survey untuk inisiatif penambahbaikan kepada ahli2 pencarum KWSP, bermula dari 21/4 - 5/5/2015.

Ada 4 inisiatif yang di-survey: 

1) menambahkan had pengeluaran persaraan dari 55 tahun kepada 60 tahun
---> anda setuju atau tidak?

2) mengadakan caruman minimum selaras dengan gaji minimum
 ---> anda setuju atau tidak?

3) melanjutkan penerimaan dividen sehingga 100 tahun
---> anda setuju atau tidak?

4) mewujudkan pilihan simpaan persaraan patuh syariah
---> anda setuju atau tidak?

Jangan bagitau saya, bagitau jawapan anda pada KWSP.
Boleh ke website www.kwsp.gov.my dan login ke i-akaun untuk jawab soalan ni.
Kalau tak pernah ada i-akaun, boleh lah create account terus. 

Penting ni!
Kita yang mesti menentukan hala tuju kewangan hasil titik peluh kita bekerja.


Wednesday, 15 April 2015

Looking back and bersyukur

Dalam salah satu suratkhabar harini ada berita 1 syarikat ada plan nak potong gaji pekerjanya. Walaupun mungkin x benar berita tu, but; in our current economic state, it can happen for the company to survive. Sebelum ini, satu syarikat minyak dr negara luar isytihar akan tutup Operasi bahagian IT di negara ni dalam masa 5 tahun. 

All these news is like a de ja vu to me. Ive heard about it, and ive been through it during my 10 working years.

Kena potong gaji. Checked.
Dapat bos yang tabur janji manis tapi haprak tak tunaikan janji. Checked.
Increment RM13. Checked.
Takde increment tahunan. Checked.
Takde bonus. Double checked.

Kena sacked. CHECKED! 

But all these experiences is very very very valuable to me. It added more values to my self-confidence and molded me to be a better person in terms of an employee and as a Muslim. But then, after i went through it, only i realized about it.

To be honest, it was tough times for me facing those hard times. Gotten sacked from work was the hardest. At that time, i felt so useless and horrible and rasa malu sangat dgn orang sekeliling. My self-esteem was below the negative bar. But I let myself grief about it for a few days, thanks to my BigBos MGH; i picked myself up, had a major serious thinking of my work objective and life priorities, and stay on the positive track. Little did I know, that episode was the opening for a better opportunity (and pay!!).
:)

Having to go through those hard times, been there, done that. 
Learnt valuable lessons along the way, for sure.

Hence, being at my current situation, i am most humbled and bersyukur banyak2 pada-Nya. Never have I imagine it will turn out this way. A good way. ALHAMDULILLAH.


So, if you happen to be in a difficult working situation, be patient. And make a lot of doa to Allah to grant you more sabar and to open up better opportunity that is good for you. Dont be afraid to change your path. Re-think your life priorities, put Allah above all of that matters, our husband and kids, parents  and insyAllah, you will feel at ease to go through hard times, and good things will come in your way. InsyaAllah!




Tuesday, 17 February 2015

Al Fatihah

Maksud Al Fatihah

Segala puji bagi Allah
Tuhan semesta alam
Maha pemurah lagi maha penyayang
Yang menguasai hari pembalasan
Hanya kepadaMu Ya Allah
Kami menyembahMu Ya Allah
Hanya kepadaMu kami memohon pertolongan
Tunjukilah kami jalan yang lurus
Iaitu jalan orang orang yang Kau kurniakan nikmat kepada mereka
Bukan jalan mereka yang dimurkai
Dan bukan pula jalan mereka yang sesat

:)

Wednesday, 11 February 2015

Talipon dari Tasneem

Mungkin dia belajar dari kawan2, tahun ini; tasneem dah pandai gunakan public phone.
Talipon awam yang guna syiling tu.
Mula2 dapat panggilan dari nombor yang tak dikenali (nombor 019xxxx), tertanya2 jugak siapa yang talipon ni kan.
Bila dengar suara anak, alahaiiii seronoknya rasa.
Sejak dari itu, almost everyday after school; while waiting for the transport to the transit, she will call me.
Dulu dia tengok nombor talipon dari transit communication book, tapi sekarang dia dah hafal nombor aku & abi dia. :D

Aku terima panggilan dari dia baru sekejapan tadi. Cerita dia harini; katanya
 
"harini saya ada banyak duit syiling. Abi bagi lima plosen, ummi bagi dua plosen."
HihihihiHihi (dia gelak)
"Alah sila masukkan kredit!!?"
Terputus.

Okay itu sahaja cerita panggilan talipon dari tasneem untuk harini.
Besok kita nantikan apa cerita dia.
:D


Monday, 2 February 2015

The perfect bracelet


Its been 7 mos post-partum, but I am still very much huge, with extra extra weight that seem impossible to shed off.
Demotivated.
Stress.
Low self esteemed.

So what do I do to make meself happy?
Shopping!!!
:D

Internet really make my shopping spree easier. And i forever be thankful to the geniuses that invented the smartphone.  I can shop at the comfort of my bed!! Weeeeeeee

Since March is coming around and I'm gonna have a few occasions in the month, *light bulb moment* more reason to shop!! Hihihihi
Lets see...
New tops : checked!
New long skirt : checked!
New tudung : checked!
New makeup : checked!
New shoes : checked!

emmmmmm......Since the top i bought is a plain one, i need accessory to complement it. 
Ahah!!! New bracelet would be nice.

So I started looking around and found the best place to shop is  ZALORA which has an extensive collection of bracelet for women online from various local and international brands. And another good thing is, the price is affordable. Niceeeee..

I like this below the most.



This?


Or this?


So nice right??
Am having a hard time to choose...
Or should i but them all? Senang cerita. ;P

Tuesday, 13 January 2015

Less is......

Less sugar 
Less carbohydrate 
Less dairy
Less pastries cakes etc

Less non-beneficial sharing in media social
Less talking non-sense
Less gossiping
Less browsing for nothing
Less stalking
Less ig, fb, twitter

Less browsing online shopping
Less buying things I dont need

Less is BETTER


Monday, 12 January 2015

Cerita ceriti hu ha hu hi

Oh well, azam tahun baru untuk update blog ini dengan lebih kerap nampak macam *krikk*krikk*krik*
;p

Harini tasneem masuk darjah 2, masih di sekolah yang sama. Macam biasa dia excited nak pegi sekolah after the long school holiday. Ramai kawan kat sekolah, tambah pulak semalam baru beli buku cerita maka haruslah excited nak tunjuk kat kekawan buku tu kan? Hahaha
Haseena 5tahun, masih di tadika yang sama. Tapi minah tu macam takde perasaan sangat nak ke skool, monday blues dia pagini. But as long as dia tak buat drama taknak turun kereta pagi2 tu, kira OK lah tu.
Baheera? Almost 7months. Berat almost 9kilo. �� 
Minah askar dia sekarang, menjalar ke sana ke mari. Tempat faveret adalah menjalar ke dapur. Haissshhhh dah nama perempuan tu mmg ke dapur jugak la, ye dak?? Kihkihkih. That reminds me to remind bigbos to install pagar kat pintu dapur tu. 
Me? Takde update sangat. Keje OK, kesihatan OK, emosi OK dan masih bambam seperti lepas beranak dulu. Cuma yang ini TIDAK ok. T______T

So, whazzaaappp everybody?  Apa cerita terbaru anda? :D