Pages

Wednesday, 17 September 2014

Ohaiiii!!

Yuhuuuuuuuu!!
I'm back!!!

Safely delivered my 3rd baby 3months ago (baru nak update?��)
And i just want to scream out loud that....



I FREAKIN' MISS RUNNING!

Ok
Tata

Tuesday, 1 July 2014

Tuesday, 3 June 2014

Kisah 3rd trimester

Hola. Masih mengeram at 36weeks.
Tumbesaran ibu dan bayi setakat ini bagus. Lebih2 lagi tumbesaran ibu. Sangat cemerlang. 
pfffttt !@#$%^&*(*&^%$#$

Kosser dah aku nak meroyan pasal tumbesaran badan ni. (benciyyyy)

Anyway, 3rd trimester ni memang mencabar betul untuk badan dan minda ku. 
Paling nyata : almost 0 fitness. No more running for this huge-whale-mommy. Tak larat nak membawa perut. However, managed to swim a few sessions but thats about this. Serious, tak larat. Faktor umur betul.
I'm living almost a sedentary lifestyle at 3rd trimester. :((
Yang lain, kaki ku menggajah dengan cemerlang. Tak dapat nak buat apa dah pasal kaki gajah ni. huhuhu.
Loose pelvic ligament syndrome ada, cuma ok lagi, tak teruk sangat. 
Heart burn juga masih ada tapi tak seteruk 1st trimester. 
Yang makin teruk 3rd trimester ni, mood aku mandom sepanjang waktu. Antisocial dan sangat mudah berasa annoyyed, even dengan perkara yang remeh.  Lebih baik aku diam takut karang bila aku bersuara habis kena fire. Tak pasal2 timbul hal lain pulak.
Atas sebab tu aku memang sepi je dalam media social ni. Dalam group wassap pun aku sunyi je. I quit a few of wassap group yang terlalu aktif. Tak larat nak buat maintenance selalu (kalau x clear conversation, habis hang phone) plus aku pun jarang2 bersuara dalam tu.

Barang2 baby almost 80% complete. Now tinggal barang2 besar dan $$. 
Bulan ni beli baby bedding set dan set bersalin nona roguy.
Next month beli tilam babycot & deep freezer.

Arrangement dalam pantang pun boleh kata 90% sorted out. Cuma aku sedikit risau mengenangkan bagaimanakah Haseena dan Tasneem nanti.
Both of them are attached to each other. Tidur satu katil, main sama2, makan pun nak sama2, baju pun nak sama. Nanti dalam pantang nanti, Haseena duduk seremban dengan aku, tasneem will be in bangi with bigbos sebab dia sekolah. Hujung minggu baru dapat balik. 
Hmmm....hmmm..... Harap2 it wont make both of them (and us parents!!) stress.

Okay, bye

Saturday, 3 May 2014

Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta 2014



** Entry terperam dah sebulan baru nak siapkan  hew hew hew :P **

Tahun ni kami ke sana on the last day, Ahad 30/03/2014.
Pukul 7am dah gerak ke Pc 2 bersama anak2. Sampai di sana, parking masih banyak dan keadaan orang ramai masih terkawal.
Terus menuju ke flying area. Tahun ni banyak jugak belon panas yang join. Ada a few belon panas yang baru.
Jom layan gambar.









Sempat kami saksikan 1 belon dari Korea Utara (because I saw the flag) terbang rendah (mungkin x cukup bakar udara) and bakul tersangkut kat pokok. Bila dah tersangkut tu, api menyambar dan belon tu terbakar. Nasib baik tempat kejadian hanyalah di belakang flying area, support crews and safety officials dapat  datang dengan cepat dan sembur dengan penyembur api sebelum api marak lebih teruk.
Tiada kemalangan yang serius berlaku. Takut jugak kot2 lah meletup ke belon tu kan.










Lepas semua belon berlepas, kami terus gerak pulang. Dah pukul 8++ pagi masatu, cuaca dah start panas dan orang dah start ramai. Tak pergi pun ke karnival dan gerai2 jualan yang ada. Malas.


Tips untuk mereka yang nak pergi tahun depan (jika ada):

Belon akan terbang 2x sehari, pagi dan petang.
Sesi pagi : paling awal belon terbang pukul 7.30am, by 7.45am kebanyakan belon dah berlepas.
By 7am tu crew dah start buat persiapan untuk terbang.
Menarik juga nak tengok proses penerbangan belon2 ni.
Aku suka pergi pagi2 sebab cuaca belum panas dan orang belum ramai lagi.

Sesi petang : belon akan berlepas pukul 6pm.

Nak tahu info lain tentang aktiviti yang ada di sana, boleh check di website myballoonfiesta.

Wednesday, 23 April 2014

FPP Putrajaya Lagi


Untuk pregnancy kali ke-3 ni, awal2 lagi aku decide untuk bersalin di Hospital Putrajaya dengan pekej FPP Doktor Hamidah, the same gynae semasa bersalin Haseena dulu.
(boleh baca review FPP bersalinkan Haseena di SINI)

Aku call klinik Doc Hamidah semasa usia kandungan at 9weeks, tapi appointment diberi pada minggu ke-22. So sementara menunggu ke 1st visit tu, aku checkup di KPJ Kajang, dengan Doktor Rasliza.

Entry kalini aku nak share tentang bayaran dan workflow maternity checkup untuk 1st & 2nd visit untuk pregnancy kalini.

1st checkup

Workflow:

  1. Dapatkan tarikh 1st appointment dulu. Tak boleh walk-in. Call dulu kaunter pendaftaran 03-8312 4315 dan minta disambungkan untuk kaunter pendaftaran FPP. Sebaik2nya call selepas pukul 2.30petang, masa ini, patient di klinik dah berkurang.  Jika dah decide nak jumpa Doktor Hamidah, boleh call direct ke Klinik Doc Hamidah di nombor 03- 8312 4285. Staff Nurse Doktor Hamidah akan attend and tanya beberapa soalan ;. i.e: usia kandungan, last menstrual period, checkup di mana sekarang ni etc etc. 
  2. Pada hari 1st appointment tu, boleh terus ke kaunter 3 untuk pendaftaran dan pembayaran pendaftaran kes baru RM100.
  3. Seterusnya setelah mendapat nombor giliran, terus ke meja vital signs untuk catatan tekanan darah & timbang berat.
  4. Selepas selesai, proceed ke kaunter A untuk klinik O & G.
  5. Serahkan kad dan nombor giliran pada petugas kaunter, anda akan diarahkan masuk ke dalam klinik untuk ujian air kencing.
  6. Di luar toilet tu, amik 1 urine strip & 1 botol urine untuk ujian air kencing.
  7. Ujian air kencing ni kena buat sendiri tau, cara2nya : dip urine strip dalam air kencing, biarkan seketika, put aside the urine strip, discard air kencing dalam toilet - flush, dan buang botol urine dalam tong sampah kuning. 
  8. Keluar dari toilet, tunjuk urine strip tadi pada nurse kat tepi bilik doktor, nurse akan jot bacaan pada buku.
  9. Then proceed keluar, and boleh tunggu untuk giliran.
Untuk 1st visit aku haritu, di bawah ni adalah jumlah bayaran yang dikenakan:
  1. Pendaftaran FPP RM10
  2. Cas FPP kes baru (untuk lawatan kali pertama) RM100
  3. Prosedur FPP (Scan, urine test etc) RM51
  4. * Ujian darah Antenatal Screening RM80 
Total yang dibayar untuk lawatan kali pertama : RM 241.

* Sebab aku tak buat lagi ujian darah ni masa checkup ni KPJ Kajang. Kalau dah buat ujian darah ni, bawak result darah sekali masa checkup, so total pembayaran akan kurang.

Aku diberi appointment pada pukul 10.30pagi, dan berjumpa doktor pada pukul 12.30tengahari. 


2nd checkup:

Worklow untuk 2nd checkup pun sama je macam kat atas tu. 
Bayaran untuk 2nd checkup seperti di bawah:
  1. Bayaran pendaftaran FPP RM60
  2. Ujian darah MGTT  (minum air gula ) RM20
  3. FPP procedure RM51
Total yang dibayar untuk 2nd checkup : RM131

Sebab nak buat ujian MGTT ni, aku diberi appointment pada pukul 8.30pagi.
9pagi : ambil darah yang pertama (fasting blood) & minum air gula.
11pagi : ambil darah yang kedua (non-fasting)
11.35pagi : jumpa doktor Hamidah.

Okay...mesti ramai tertanya2 OK ke FPP Putrajaya ni? 

Jawapan jujur dari aku, JANGAN expect servis dan masa menunggu singkat macam di klinik swasta.
Memang ramai orang. Memang kena menunggu lama untuk jumpa doktor. 
Parking di Hospital Putrajaya ni memang hazabun banyak. 
Tapi sebab utama aku decide untuk checkup dan bersalin kat sini adalah kerana, aku mahukan kemudahan hospital kerajaan yang lengkap. 
Kalau ada emergency semasa bersalin nanti (nau'zubillah mohon dijauhkan) insyAllah fasiliti yang ada di hospital kerajaan mampu untuk handle kes2 begitu. Paling utama, ada in-house blood bank kat sana. 

Mungkin ada yang tak tahu, aku pernah kerja 3 tahun di pusat perubatan swasta yang (agak) terkenal di BBBangi. (Kalau rajin boleh godek2 entry lama aku :P) 
Anak sulung aku pun bersalin di situ.
Aku tahu sejauh mana kesediaan pusat perubatan swasta sebegitu untuk handle kes2 bersalin ni.
Kebanyakkan pusat perubatan swasta ni takde stok bekalan darah, so jika berlaku sebarang kejadian emergency semasa bersalin, samada kena menunggu untuk runner ambil (beli??) darah dari blood bank KL ataupun terus discharge out patient tolak ke hospital kerajaan.
Itu untuk kes2 bersalin.
Kalau untuk kes2 anak premature pulak, selalunya pusat2 perubatan swasta ni takda fasiliti untuk handle premature babies. So akhirnya tolak jugak keluar ke hospital kerajaan.

Apa2pun, terpulang lah pada masing2. Jangan pulak ada yang marah aku tulis ayat2 kat atas tu. :P
Kalau korang kategori tak tinggi risiko, takde masalah kalau nak bersalin kat mana2 pun. Macam kes aku ni, aku kategori yang berisiko with 2 previous csection, so memang kena consider semua perkara2 emergency ni. But then,  macam aku cakap, terpulang lah pada pilihan & poket masing2. he he he. *peace*

Nota: Bayaran untuk checkup seterusnya akan diupdate nanti dalam ruangan ni.

Monday, 14 April 2014

Pusat Servis Medela Terbaru Di PJ


Pusat servis medela terbaru dibuka di PJ51 Business Park, Jalan Tandang 51/205A, Petaling Jaya. menggantikan pusat servis medela di Wisma UOA, Bangsar yang telah ditutup.

Aku ke sana untuk servis pam susu Medela Freestle yang telah ku simpan di dalam kotak selama 4 tahun. hewhewhew.

Aku dapat alamat pun tak lengkap, aku cuma ada alamat Jalan Tandang 51/205A. Maka aku gamble sahaja waze ke address tu. Sampai di jalan tu, tercari2 juga kat mana pusat servis ni sebab kawasan Jalan Tandang ni adalah kawasan perindustrian.
Tertoleh2 kepala tengok kiri kanan, nasib baiklah dari kejauhan nampak flag banner medela dalam satu kawasan kedai/warehouse yang baru.
Tapi dari kejauhan nampak macam tak siap pun lagi warehouse ni.
Gate pun bertutup.
So aku decide, call ke pusat servis ampang, tanya jika mereka buka hari Sabtu/Ahad.
Then aku tanya, pusat servis baru kat PJ tu dah buka ke? Diorang kata dah, baru je beroperasi and beri aku nombor telefon. 0374516100.
Aku call and org yang jawab call tu kata, diorang dah bukak and datang saja ke warehouse tu. Nanti diorang bukakkan pintu gate.

Naik lift ke Tingkat 1, terus sampai ke pusat servis tu.



Seorang staff di sini check FS, check bateri dan suction power. Syukur semua OK. So I'm good to go. Check haritu FOC saja sebab takda kerosakan. Double yay.

Jika nak berkunjung ke Pusat Servis Medela PJ, ni alamat:

PJ51 Business Park, 
Jalan Tandang 51/205A, Petaling Jaya. 
Tel: 0374516100
Waktu operasi : Isnin - Jumaat, 9pagi - 530petang (12-1pm : rehat)

Monday, 7 April 2014

Kek Marble Dark Chocolate


Resepi ni aku dapat dari blog kak Rima of bisousatoi.com.
Aku memang suka menjengah blog dia tengok kek2 yang dia buat.
Sebelum ni aku cuba resepi creme brulee, memang sedap dan menjadi. Lemak dan manis just nice. Oh la~la~la.
Godek2 peti ais, ada nampak Whittaker's dark choc, tak laku dengan anak2 sebab diorang kata, "tak sedap!!". haha.
Maka aku mencuba resepi kek marble yang gunakan dark choc instead of cocoa powder.




Resepi seperti di bawah:

125g salted butter, suhu bilik (aku gunakan Anchor's Salted butter)
125g castor sugar
125g melted dark choc
155g tepung naik sendiri
2 biji telur
1 sudu besar vanilla essence
80ml susu segar (suhu bilik)


Cara2:

  1. Panaskan oven 170C.
  2. Cairkan dark choc dengan kaedah double boiler. Biarkan sejuk 
  3. Dengan mixer, pukul butter + gula sampai kembang.
  4. Masukkan telur satu persatu, pukul sebati.
  5. Masukkan essen vanilla
  6. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu  (tepung - susu - tepung - susu)
  7. Putar sehingga sebati.
  8. Bahagikan adunan kepada 2, campur 1 adunan dengan coklat cair tadi.
  9. Marblekan adunan ikut kreativiti (aku x kreatif maka, aku buat corak standard je) dalam loyang kek yang dah digris. (kalau nak senang lepas gris, lapik dengan baking sheet)
  10. Bakar di oven 170C, 45min (atau sehingga kek masak)

Untuk kek ni, aku doublekan adunan sebab malas nak tengok butter jadi separuh.
Aku bakar dalam 2 loyang, 1 loyang empat segi panjang dan 1 loyang bulat.
Kek dalam  loyang 4 segi tu, habis licin dimakan kat rumah.
Kek dalam loyang bulat tu aku bawa ke ofis.
Rupanya, kek dalam loyang bulat (yang dibiar semalaman) tu lebih moist dan lebih berperisa berbanding kek yang dimakan semalam.
Sama kes dengan kek pisang juga la, kek lagi sedap kalau makan selepas dibiarkan semalaman.