Pages

Tuesday, 28 July 2015

#prayforMalaysia



...the new cabinet will increase public confidence...

WAKLU!!!!!

Kabinet baru ni lagi lah mcm #%*>~]^+$<}~%^

#prayforMalaysia



Wednesday, 8 July 2015

Cara Nabi s.a.w Mendidik Anak

Sedikit perkongsian dari bacaan ketika ini.


Waktu yang dianjurkan oleh Nabi untuk memberikan arahan/nasihat kepada anak2.

1. Di dalam perjalanan
Kerana pada waktu ini, selalunya jiwa dan minda anak2 berada dalam keadaan terbuka; sesuai untuk menerima pengarahan dan nasihat. 

2. Semasa waktu makan
Ibubapa dianjurkan agar makan bersama dengan anak2. Pada waktu makan bersama2 ini boleh digunakan okeh ibubapa untuk membetulkan adab2 dan menasihati anak2. 

3. Semasa anak sakit
Keadaan anak2 ketika sakit memerlukan perhatian dan kasih sayang dari ibubapa.
Waktu ini adalah sesuai untuk memberikan kata2 nasihat dan tunjuk ajar kepada mereka.

Monday, 8 June 2015

Remembering Gunung Kinabalu

Its no secret that that majestic mountain hold a very dear spot in my heart. I heart Gunung Kinabalu, really.
So with the recent 6.0 RS earthquake that strucked Gunung Kinabalu on morning 5th June 2015, at 7.15am, it got into me. :(

I found myself regularly checking out fb, looking for any shared news on the earthquake. A fb post, written by 1 one of the guide, Safrey Sumping Ssp is heartbreaking. The beautiful trails, filled with hundreds years (or maybe thousands years) of bonsai was a wrecked. Granite rocks are everywhere. Some are even bigger than our car.

Credit : Taken from Safrey Sumping Ssp fb.

Credit : Taken from Safrey Sumping Ssp fb.

I cried reading the journey descending down from the peak by those who survived. Reading their words, i can visualize the hut, Laban Rata resthouse, the cafe, the bonsai, the tracks..... it breaks my heart.
And of course, pictures of those who perished in the event, still harnessed in their rope.... I'm beyond words :((

In an event like this, the heroes are definitely those mountain guides, who are really expert on the mountain trails. Their knowledge on the mountain, determination, passion and super power strong physique that can withstand the rough and good condition of the mountain, is truly remarkable. I remember one of our mountain guide, Pak Jo during my last visit to  Aki Nabalu in Feb 2013. He was very kind, caring and supportive to our team member. He and another guide (cant remember the other guide's name) personally tag hand-in-hand 2 of our team member and support them until they reached Low's Peak. I really hope Pak Jo and his friends are safe.

So remembering the good old memories of Mount Kinabalu, i wish to re-visit the majestic mountain to see for myself the differences, from my 1st visit circa 2004, 2nd visit in 2009 and my 3rd visit circa 2013. I know the tracks will not be the same, from the viral pictures, the beautiful trail are destroyed with rocks, landslides etc. Its so so so sad......


One of my fav trail. The bonsai, the steps....beautiful. I wonder if this part of the trail is clear from the damage :(




Saturday, 30 May 2015

Tuesday, 26 May 2015

Cabaran

Hidup ini mesti ada cabaran.
Mustahil ada manusia takde cabaran sepanjang dia hidup kat muka bumi ni.

Allah permudahkan dan perluaskan rezeki kepada kita.
Dan Dia juga memberikan kita dugaan dan cabaran di dalam perjalanan kita mencari rezeki itu.

Kesenangan, kemewahan, masa lapang, anak2, suami/isteri, adik beradik, famili, sahabat2; itu semua boleh jadi rezeki dan juga dugaan.

Maka terpulang lah kepada kita bagaimana hendak menghadapi dugaan tu.
Adakah kita menjadi lebih dekat kepada-Nya?
Atau menjadikan kita lebih lalai kepada-Nya.

Perlu sentiasa ingat dan kena semat dihati bahawa dunia ini hanyalah sementara. Semua yang ada dan
Berlaku di dunia ini, hanyalah atas izin Allah Yang Maha Berkuasa.
Doa doa dan berdoa agar kita diberikan hidayah dan diletakkan dalam jalan yang lurus.



Friday, 22 May 2015

Ohhhhh its Friday!!

Assalamualaikum & Salam Jumaat.

Fuh dah berabuk2 blog ni. Nak tutup tapi sayang, sebab ada banyak kenangan dan info dalam ni. Takpelah, mudah2an diberikan kerajinan dan idea nak memeriahkan kembali blog ni.

So whats up you??
Harap2 semuanya ok.

Ni dah bulan May, minggu depan dah last sekolah sebelum cuti 2 minggu. Apa plan bercuti kalini?
We're going somewhere east this time. Excited!! :D

Okay, selamat berhujung minggu semua!!

Saturday, 9 May 2015