Pages

Tuesday, 1 July 2014

Tuesday, 3 June 2014

Kisah 3rd trimester

Hola. Masih mengeram at 36weeks.
Tumbesaran ibu dan bayi setakat ini bagus. Lebih2 lagi tumbesaran ibu. Sangat cemerlang. 
pfffttt !@#$%^&*(*&^%$#$

Kosser dah aku nak meroyan pasal tumbesaran badan ni. (benciyyyy)

Anyway, 3rd trimester ni memang mencabar betul untuk badan dan minda ku. 
Paling nyata : almost 0 fitness. No more running for this huge-whale-mommy. Tak larat nak membawa perut. However, managed to swim a few sessions but thats about this. Serious, tak larat. Faktor umur betul.
I'm living almost a sedentary lifestyle at 3rd trimester. :((
Yang lain, kaki ku menggajah dengan cemerlang. Tak dapat nak buat apa dah pasal kaki gajah ni. huhuhu.
Loose pelvic ligament syndrome ada, cuma ok lagi, tak teruk sangat. 
Heart burn juga masih ada tapi tak seteruk 1st trimester. 
Yang makin teruk 3rd trimester ni, mood aku mandom sepanjang waktu. Antisocial dan sangat mudah berasa annoyyed, even dengan perkara yang remeh.  Lebih baik aku diam takut karang bila aku bersuara habis kena fire. Tak pasal2 timbul hal lain pulak.
Atas sebab tu aku memang sepi je dalam media social ni. Dalam group wassap pun aku sunyi je. I quit a few of wassap group yang terlalu aktif. Tak larat nak buat maintenance selalu (kalau x clear conversation, habis hang phone) plus aku pun jarang2 bersuara dalam tu.

Barang2 baby almost 80% complete. Now tinggal barang2 besar dan $$. 
Bulan ni beli baby bedding set dan set bersalin nona roguy.
Next month beli tilam babycot & deep freezer.

Arrangement dalam pantang pun boleh kata 90% sorted out. Cuma aku sedikit risau mengenangkan bagaimanakah Haseena dan Tasneem nanti.
Both of them are attached to each other. Tidur satu katil, main sama2, makan pun nak sama2, baju pun nak sama. Nanti dalam pantang nanti, Haseena duduk seremban dengan aku, tasneem will be in bangi with bigbos sebab dia sekolah. Hujung minggu baru dapat balik. 
Hmmm....hmmm..... Harap2 it wont make both of them (and us parents!!) stress.

Okay, bye

Saturday, 3 May 2014

Putrajaya Hot Air Balloon Fiesta 2014



** Entry terperam dah sebulan baru nak siapkan  hew hew hew :P **

Tahun ni kami ke sana on the last day, Ahad 30/03/2014.
Pukul 7am dah gerak ke Pc 2 bersama anak2. Sampai di sana, parking masih banyak dan keadaan orang ramai masih terkawal.
Terus menuju ke flying area. Tahun ni banyak jugak belon panas yang join. Ada a few belon panas yang baru.
Jom layan gambar.









Sempat kami saksikan 1 belon dari Korea Utara (because I saw the flag) terbang rendah (mungkin x cukup bakar udara) and bakul tersangkut kat pokok. Bila dah tersangkut tu, api menyambar dan belon tu terbakar. Nasib baik tempat kejadian hanyalah di belakang flying area, support crews and safety officials dapat  datang dengan cepat dan sembur dengan penyembur api sebelum api marak lebih teruk.
Tiada kemalangan yang serius berlaku. Takut jugak kot2 lah meletup ke belon tu kan.










Lepas semua belon berlepas, kami terus gerak pulang. Dah pukul 8++ pagi masatu, cuaca dah start panas dan orang dah start ramai. Tak pergi pun ke karnival dan gerai2 jualan yang ada. Malas.


Tips untuk mereka yang nak pergi tahun depan (jika ada):

Belon akan terbang 2x sehari, pagi dan petang.
Sesi pagi : paling awal belon terbang pukul 7.30am, by 7.45am kebanyakan belon dah berlepas.
By 7am tu crew dah start buat persiapan untuk terbang.
Menarik juga nak tengok proses penerbangan belon2 ni.
Aku suka pergi pagi2 sebab cuaca belum panas dan orang belum ramai lagi.

Sesi petang : belon akan berlepas pukul 6pm.

Nak tahu info lain tentang aktiviti yang ada di sana, boleh check di website myballoonfiesta.

Wednesday, 23 April 2014

FPP Putrajaya Lagi


Untuk pregnancy kali ke-3 ni, awal2 lagi aku decide untuk bersalin di Hospital Putrajaya dengan pekej FPP Doktor Hamidah, the same gynae semasa bersalin Haseena dulu.
(boleh baca review FPP bersalinkan Haseena di SINI)

Aku call klinik Doc Hamidah semasa usia kandungan at 9weeks, tapi appointment diberi pada minggu ke-22. So sementara menunggu ke 1st visit tu, aku checkup di KPJ Kajang, dengan Doktor Rasliza.

Entry kalini aku nak share tentang bayaran dan workflow maternity checkup untuk 1st & 2nd visit untuk pregnancy kalini.

1st checkup

Workflow:

  1. Dapatkan tarikh 1st appointment dulu. Tak boleh walk-in. Call dulu kaunter pendaftaran 03-8312 4315 dan minta disambungkan untuk kaunter pendaftaran FPP. Sebaik2nya call selepas pukul 2.30petang, masa ini, patient di klinik dah berkurang.  Jika dah decide nak jumpa Doktor Hamidah, boleh call direct ke Klinik Doc Hamidah di nombor 03- 8312 4285. Staff Nurse Doktor Hamidah akan attend and tanya beberapa soalan ;. i.e: usia kandungan, last menstrual period, checkup di mana sekarang ni etc etc. 
  2. Pada hari 1st appointment tu, boleh terus ke kaunter 3 untuk pendaftaran dan pembayaran pendaftaran kes baru RM100.
  3. Seterusnya setelah mendapat nombor giliran, terus ke meja vital signs untuk catatan tekanan darah & timbang berat.
  4. Selepas selesai, proceed ke kaunter A untuk klinik O & G.
  5. Serahkan kad dan nombor giliran pada petugas kaunter, anda akan diarahkan masuk ke dalam klinik untuk ujian air kencing.
  6. Di luar toilet tu, amik 1 urine strip & 1 botol urine untuk ujian air kencing.
  7. Ujian air kencing ni kena buat sendiri tau, cara2nya : dip urine strip dalam air kencing, biarkan seketika, put aside the urine strip, discard air kencing dalam toilet - flush, dan buang botol urine dalam tong sampah kuning. 
  8. Keluar dari toilet, tunjuk urine strip tadi pada nurse kat tepi bilik doktor, nurse akan jot bacaan pada buku.
  9. Then proceed keluar, and boleh tunggu untuk giliran.
Untuk 1st visit aku haritu, di bawah ni adalah jumlah bayaran yang dikenakan:
  1. Pendaftaran FPP RM10
  2. Cas FPP kes baru (untuk lawatan kali pertama) RM100
  3. Prosedur FPP (Scan, urine test etc) RM51
  4. * Ujian darah Antenatal Screening RM80 
Total yang dibayar untuk lawatan kali pertama : RM 241.

* Sebab aku tak buat lagi ujian darah ni masa checkup ni KPJ Kajang. Kalau dah buat ujian darah ni, bawak result darah sekali masa checkup, so total pembayaran akan kurang.

Aku diberi appointment pada pukul 10.30pagi, dan berjumpa doktor pada pukul 12.30tengahari. 


2nd checkup:

Worklow untuk 2nd checkup pun sama je macam kat atas tu. 
Bayaran untuk 2nd checkup seperti di bawah:
  1. Bayaran pendaftaran FPP RM60
  2. Ujian darah MGTT  (minum air gula ) RM20
  3. FPP procedure RM51
Total yang dibayar untuk 2nd checkup : RM131

Sebab nak buat ujian MGTT ni, aku diberi appointment pada pukul 8.30pagi.
9pagi : ambil darah yang pertama (fasting blood) & minum air gula.
11pagi : ambil darah yang kedua (non-fasting)
11.35pagi : jumpa doktor Hamidah.

Okay...mesti ramai tertanya2 OK ke FPP Putrajaya ni? 

Jawapan jujur dari aku, JANGAN expect servis dan masa menunggu singkat macam di klinik swasta.
Memang ramai orang. Memang kena menunggu lama untuk jumpa doktor. 
Parking di Hospital Putrajaya ni memang hazabun banyak. 
Tapi sebab utama aku decide untuk checkup dan bersalin kat sini adalah kerana, aku mahukan kemudahan hospital kerajaan yang lengkap. 
Kalau ada emergency semasa bersalin nanti (nau'zubillah mohon dijauhkan) insyAllah fasiliti yang ada di hospital kerajaan mampu untuk handle kes2 begitu. Paling utama, ada in-house blood bank kat sana. 

Mungkin ada yang tak tahu, aku pernah kerja 3 tahun di pusat perubatan swasta yang (agak) terkenal di BBBangi. (Kalau rajin boleh godek2 entry lama aku :P) 
Anak sulung aku pun bersalin di situ.
Aku tahu sejauh mana kesediaan pusat perubatan swasta sebegitu untuk handle kes2 bersalin ni.
Kebanyakkan pusat perubatan swasta ni takde stok bekalan darah, so jika berlaku sebarang kejadian emergency semasa bersalin, samada kena menunggu untuk runner ambil (beli??) darah dari blood bank KL ataupun terus discharge out patient tolak ke hospital kerajaan.
Itu untuk kes2 bersalin.
Kalau untuk kes2 anak premature pulak, selalunya pusat2 perubatan swasta ni takda fasiliti untuk handle premature babies. So akhirnya tolak jugak keluar ke hospital kerajaan.

Apa2pun, terpulang lah pada masing2. Jangan pulak ada yang marah aku tulis ayat2 kat atas tu. :P
Kalau korang kategori tak tinggi risiko, takde masalah kalau nak bersalin kat mana2 pun. Macam kes aku ni, aku kategori yang berisiko with 2 previous csection, so memang kena consider semua perkara2 emergency ni. But then,  macam aku cakap, terpulang lah pada pilihan & poket masing2. he he he. *peace*

Nota: Bayaran untuk checkup seterusnya akan diupdate nanti dalam ruangan ni.

Monday, 14 April 2014

Pusat Servis Medela Terbaru Di PJ


Pusat servis medela terbaru dibuka di PJ51 Business Park, Jalan Tandang 51/205A, Petaling Jaya. menggantikan pusat servis medela di Wisma UOA, Bangsar yang telah ditutup.

Aku ke sana untuk servis pam susu Medela Freestle yang telah ku simpan di dalam kotak selama 4 tahun. hewhewhew.

Aku dapat alamat pun tak lengkap, aku cuma ada alamat Jalan Tandang 51/205A. Maka aku gamble sahaja waze ke address tu. Sampai di jalan tu, tercari2 juga kat mana pusat servis ni sebab kawasan Jalan Tandang ni adalah kawasan perindustrian.
Tertoleh2 kepala tengok kiri kanan, nasib baiklah dari kejauhan nampak flag banner medela dalam satu kawasan kedai/warehouse yang baru.
Tapi dari kejauhan nampak macam tak siap pun lagi warehouse ni.
Gate pun bertutup.
So aku decide, call ke pusat servis ampang, tanya jika mereka buka hari Sabtu/Ahad.
Then aku tanya, pusat servis baru kat PJ tu dah buka ke? Diorang kata dah, baru je beroperasi and beri aku nombor telefon. 0374516100.
Aku call and org yang jawab call tu kata, diorang dah bukak and datang saja ke warehouse tu. Nanti diorang bukakkan pintu gate.

Naik lift ke Tingkat 1, terus sampai ke pusat servis tu.



Seorang staff di sini check FS, check bateri dan suction power. Syukur semua OK. So I'm good to go. Check haritu FOC saja sebab takda kerosakan. Double yay.

Jika nak berkunjung ke Pusat Servis Medela PJ, ni alamat:

PJ51 Business Park, 
Jalan Tandang 51/205A, Petaling Jaya. 
Tel: 0374516100
Waktu operasi : Isnin - Jumaat, 9pagi - 530petang (12-1pm : rehat)

Monday, 7 April 2014

Kek Marble Dark Chocolate


Resepi ni aku dapat dari blog kak Rima of bisousatoi.com.
Aku memang suka menjengah blog dia tengok kek2 yang dia buat.
Sebelum ni aku cuba resepi creme brulee, memang sedap dan menjadi. Lemak dan manis just nice. Oh la~la~la.
Godek2 peti ais, ada nampak Whittaker's dark choc, tak laku dengan anak2 sebab diorang kata, "tak sedap!!". haha.
Maka aku mencuba resepi kek marble yang gunakan dark choc instead of cocoa powder.




Resepi seperti di bawah:

125g salted butter, suhu bilik (aku gunakan Anchor's Salted butter)
125g castor sugar
125g melted dark choc
155g tepung naik sendiri
2 biji telur
1 sudu besar vanilla essence
80ml susu segar (suhu bilik)


Cara2:

  1. Panaskan oven 170C.
  2. Cairkan dark choc dengan kaedah double boiler. Biarkan sejuk 
  3. Dengan mixer, pukul butter + gula sampai kembang.
  4. Masukkan telur satu persatu, pukul sebati.
  5. Masukkan essen vanilla
  6. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu  (tepung - susu - tepung - susu)
  7. Putar sehingga sebati.
  8. Bahagikan adunan kepada 2, campur 1 adunan dengan coklat cair tadi.
  9. Marblekan adunan ikut kreativiti (aku x kreatif maka, aku buat corak standard je) dalam loyang kek yang dah digris. (kalau nak senang lepas gris, lapik dengan baking sheet)
  10. Bakar di oven 170C, 45min (atau sehingga kek masak)

Untuk kek ni, aku doublekan adunan sebab malas nak tengok butter jadi separuh.
Aku bakar dalam 2 loyang, 1 loyang empat segi panjang dan 1 loyang bulat.
Kek dalam  loyang 4 segi tu, habis licin dimakan kat rumah.
Kek dalam loyang bulat tu aku bawa ke ofis.
Rupanya, kek dalam loyang bulat (yang dibiar semalaman) tu lebih moist dan lebih berperisa berbanding kek yang dimakan semalam.
Sama kes dengan kek pisang juga la, kek lagi sedap kalau makan selepas dibiarkan semalaman.


Friday, 4 April 2014

Santai di Tasik Kenyir, Terengganu


**Cerita penuh gambar


Sabtu, 22/03

8 orang ahli rombongan naik bus Ekpress Kenyir di Hentian Putra, jam 9malam. Ada 2 kereta yang akan bergerak berasingan. Aku pun baru tahu rupanya memang ada perkhidmatan bas ekspress terus ke Tasik Kenyir ni. Tiket pergi balik adalah RM48.40, dari Hentian Putra terus ke Pengkalan Gawi. Lebih kurang pukul 4.50am, kami selamat tiba di Pengkalan Gawi.

Ahad.
Allan datang pickup sebahagian dari kami ke bajet motel/bilik tumpangan yang aku tak ingat namanya, dan sebahagian lagi dihantar orang bot sewa kami ke sana.
Solat Subuh, mandi manda, baring2 sekejap dan akhirnya pukul 1030am "hotel terapung" kami tiba.
Excited!


Nama boat house kami, Raja Toman. Pergh nama sungguh otai pancing gitu kan? hahaha. Ada 4 orang crew dalam boathouse & ada  3 biji bot fiber ditunda bersama. Bot ni boleh muatkan 12-15 orang (tak termasuk crew).  Just nice la dengan group kami.


Boathouse kami ni 2 tingkat. Bahagian bawah ada 1 bilik untuk crew, dan  1 hall untuk tv, karaoke,  meja makan , dapur dan  2 toilet disediakan di bahagian belakang bo t.
Bahagian atas ada 4 bilik tidur dan 1 ruangan terbuka.
Boathouse ni dilengkapi dengan kemudahan asas seperti tilam, bantal, kipas, tv, astro & karaoke (kemudahan asas ke??), dapur, toilet, air, kerusi meja makan, sinki basuh pinggan, karpet semua ada.
Cuma jangan expect la style mewah2 ye macam kat hotel pulak.
:P

 Dapur dan ruangan meja makan. 
2 dapur masak, pinggan mangkuk, cawan, sudu, pisau, bawang, cerek air, kicap, sos, minyak, tong gas, etc etc.
Semua ada.



Dari Pengkalan Gawi, kami menuju ke lubuk ikan di hujung Tasik Kenyir. Tempat pertemuan 3 sungai, iaitu Sungai Terengan, Sungai Cacing & Sungai Perpek. Kami menuju ke Sungai Terengan, lebih kurang 56km dari Pengkalan Gawi. Perjalanan dengan Raja Toman mengambil masa 5 jam, merentasi Tasik Kenyir.
Apa kami buat 5 jam atas bot?
Masak-masak, makan, lepak di deck boat tengok pemandangan. Untuk kaki pancing, siap2kan senjata pancingan. hehe.


Indah sungguh Tasik Kenyir, masyaAllah.
Bila dah sampai di hujung2 tasik, ada banyak tunggul2 kayu tenggelam separuh dalam tasik. Memang cantik....
Sangat tenang.....




Lebih kurang pukul 515pm, kami akhirnya sampai ke kawasan lubuk pancing, di Sungai Terengan. Ada lebih kurang 8 boathouse dah siap2 park kat kawasan situ.


Sebaik je enjin bot dimatikan, yang kaki pancing ni memulakan aktiviti mereka. Pancing!!
Boleh tahan lama jugaklah nak menunggu ikan pertama naik. Malam baru ikan lampam sudi naik ke Raja Toman.
Punya la bergembira masing2, termasuklah aku yang tidak memancing ni. hehehe

 Syikin orang yang pertama naikkan ikan. Followed by Daus.

Aktiviti utama percutian ke Tasik Kenyir ni memang memancing sahaja.
Tapi untuk kami yang tak memancing ni, ada juga aktiviti lain seperti, makan, tidur, lepak2 baca buku, rileks goyang kaki tengok orang memancing, berenang.
Dan repeat.
hihihihii

Suasana malam pertama tu meriah juga. Sebab ada banyak boathouse lain berdekatan. Orang boat kiri  nyanyi lagu rock kapak, orang boat depan nyanyi lagi mendayu2. Kami kat boat Raja Toman buat choir saja sebab speaker & microphone karaoke rosak.
T__________T
Malam pertama tidur atas "hotel terapung" ni, OK je, enak sekali sebab cuaca sejuk.
Takde rasa mabuk ke, berayun2 ke sebab air tasik/sungai tenang. Malam2 takde bot ulang alik.

Isnin, hari kedua, pagi2 selepas subuh, kaki pancing dah mulakan aktiviti.
Ikan2 pun dah mula warmup dengan bot kitorang ni. Takde jual mahal lagi. he he
Boathouse yang lain dah mula keluar dari Sungai Terengan, tinggal Raja Toman je akhirnya kat situ.



Abang Manap keluar malam pegi mancing, balik pagi tu dengan ikan belida 4 kilo. 
fuhh!

Selepas breakfast, bot fiber buat 4 trip hantar kami masuk ke Sungai Terengan untuk memancing dan mandi manda.



Budak boat tu kata ada air terjun. Atas lagi katanya. Rupanya kena trekking menyusur sungai 2jam baru boleh sampai ke air terjun. Oh tidaklah makyong nak trekking 2jam kan, so kami mandi ajelah kat sungai tu.
Mula2 rasa kecewa jugak, tapi lama2 rasa, eh sungai ni pun best lah.
Air jernih sangat boleh nampak batu kat dasar sungai, suhu air just nice, tak sejuk sangat yang menggigilkan badan. Ada kawasan yang dalam, ada kawasan cetek. And paling penting, rakan2 ahli rombongan santai yang best dan sporting. Diorang berguling dalam air, makyong pun berguling jugak. :P
Sungai ni memang menjadi tempat feveret TokJah (gajah) untuk mandi-manda, minum air dan lepak2 agaknya, sebab ada banyak peninggalan tinja dan tapak kaki kat tebing2 sungai.
Ada 2 orang brader yang balik mancing bagitau kami, petang semalamnya diorang masuk ke sungai ni nak mancing, tapi patah balik sebab nampak makJah dengan 2 anak jah tengah seberang sungai.
Sungguh wilderness.
:D


Lepas bot kecik datang pickup kami balik ke boathouse, kecoh kejap bila tekong bot dapat naikkan ikan toman besar 5kilo.
1st aku tengok ikan toman besar gini. 
Rupanya kata abang manap, 5kilo ni biasa je ni, ada yang lagi besar and nak naikkan yang lebih besar lagi kena bertarung.
Pergh...tak terjangkau di fikiranku ni @_____@



Petang tu lepas makan, makyong belasah tidur ditiup angin sepoi2 bahasa. Aaaa...bliss.....

Dinner malam tu, Abang Manap dan Malek jadi chef, masak lauk singgang asam ikan baung dan lampam. Aku jamah sikit, perut sebu akibat terlalu banyak makan sebelum2 ni. Huhuhuuuu..

Hari Selasa, hari terakhir di Sungai Terengan.
Pagi tu, sementara menunggu boat nak bergerak keluar, aku dating dgn bigbos mendayung bot kecik. hehehee

Gambar dari Ina Kenet. TQ!!

Dalam pukul 10am kami bergerak keluar dari Sungai Terengan menuju ke air terjun untuk mandi manda. Aku kalau dengar bab mandi manda ni memang teruja. hehe.
Di pertengahan tasik, secara tiba2 kami kena tukar bot, sebab ada group yang tempah Raja Toman dan akan masuk semula ke Sungai Terengan. 
Kami tukar naik boat yang lebih besar dan lebih baru, Ratu Kenyir.
Ratu Kenyir ni boleh muatkan 20-30 orang, ada 6 bilik tidur katil queen.
Bilik air 2, ada tandas duduk dan shower kepala besar lagi. Ada tv flatscreen, set karaoke berfungsi dengan cemerlang. 
Fuiyoo.. memang impressed la dengan boat ni, jauh beza dengan boat otai Raja Toman tu. 
keh keh keh

Dalam pukul 4.50pm, kami akhirnya sampai ke kawasan Air Terjun Saok. Air tasik sangat jernih....sesuai sangat nak berenang.


Gambar dari Ina Kenet. TQ!!

Kami naik ke air terjun dulu. Kena panjat tangga sikit. Nasib baik tak jauh sangat nak kena mendaki. Kantoi jugak mengah naik tangga. :D

Gambar dari Ina Kenet. TQ!!

Lepas mandi mandi sekejap, kami turun ke bawah untuk terjun dalam tasik pulak. Syoknyeeeee berenang macam ni. Suka suka!!

Pukul 530pm, Ratu Kenyir bergerak pulang ke pengkalan. Lepak2 atas bot dulu sementara tunggu bas ekspres pukul 8pm. Risau2 jugak takut bas lupa nak datang ambil, tapi memang baguslah, diorang tak lupa kan kami 8 orang ni.
Perjalanan balik ke KL ambil masa lagi lama, pukul 8.15pm dari Pengkalan Gawi, pukul 4.45am sampai Hentian Putra. Tambah sejam dari masa pergi dulu sebab bas akan berhenti2 ambik penumpang di sepanjang laluan. Sakit bonts makyong duduk berlama2 dalam bus ni. Akibatnya kaki bengkak menggajah dan bisa. huhuhu.

Overall, trip santai ke Tasik Kenyir ni best. Walaupun aku & bigbos tak mancing, tapi syok la rileks2, lepak2, makan, borak, tidur. Kat area Sungai Terengan tu memang takde langsung line tepon, so totally disconnected dengan social media, no emails, no instagram, no wassap, no twitter. MEMANG REJUVENATE habis.
Tapi aku sanggup nak pegi max 3 hari aje la kot. hahahahhahahhhaha.
#takminatmancing 

Bigbos dah kata nak repeat lagi sebab trip kalini dia tak memancing, walaupun member dah siap beli pancing baru kononnya nak mancing (mungkin utk kali pertama wahahhaa). Namun terpaksa melupakan impian mancing sebab bininya tengah makyong.
Tahun depan la ye bang.